In de beleidsperiode 2018/19 heeft de stichting ervoor gekozen voort te borduren op de drie thema’s (saamhorigheid, empowerment en toegankelijkheid) van de voorafgaande twee jaar, waarbij deze onderwerpen in een groter raamwerk zijn geplaatst en er enkele nieuwe facetten aan zijn toegevoegd.
Saamhorigheid en Verbondenheid
thuiskomen bij elkaar.
Brahma Kumaris Spirituele Academie, afdeling Hilversum, heeft bij het organiseren van het vredesprogramma 2018 samengewerkt met de gemeente Hilversum en Mout Foodhall. Het Marktplein aan het Langewenst, in het hart van Mediastad Hilversum, staat bekend als een plek waar naast de tweewekelijkse markt ook uitbundige bijeenkomsten worden gehouden met veel muziek en gezelligheid. Op een nazomerse zondagmiddag in september viel het plein even stil. Temidden van verkeer en terrasbezoekers werd een oase van stilte gecreëerd door de ongeveer 80 deelnemers aan een speciale meditatie voor wereldvrede. Mediteren in de openlucht was de gepaste afsluiting van een vredeswandeling waaraan ook de burgemeester en enkele wethouders deelnamen. Voorafgaand aan de meditatie was er viool en accordeonmuziek en werden er teksten over vrede voorgedragen. Daarna was het 45 minuten stil. De serene aanblik van een groep mensen die in stilte bijdroegen aan vrede in onze wereld, zal niet snel worden vergeten; niet door de deelnemers zelf, maar ook niet door de automobilisten, fietsers, wandelaars en bezoekers van aangrenzende horecagelegenheden.
Onze afdeling in Den Haag maakte ook dit jaar weer deel uit van de grootste landelijke, interreligieuze en inter-levensbeschouwelijke bezinnings-bijeenkomst voorafgaand aan de Troonrede op de derde dinsdag in september. Al jarenlang begint Prinsjesdag in de Grote Kerk van Den Haag met een veelkleurig moment van bezinning. Welke politieke maatregelen dragen bij aan een grotere saamhorigheid in ons land en wereldwijd? Hoe kan polarisatie worden tegengegaan en wellicht zelfs voorkomen worden? Wat kunnen politici en burgers hieraan doen? En hoe kunnen religieuze en levensbeschouwelijke organisaties met de wijsheid en rijkdom van hun tradities hen daarin inspireren en steunen? De vertegenwoordigers van de verschillende lokale en landelijke organisaties, die samen de Prinsjesdagviering mogelijk maken, vonden elk in de eigen tradities prachtige aanknopingspunten voor een hoopvol perspectief op het samenleven van mensen en volken op onze planeet. Daarom stond de viering in 2018 in het teken van het thema:
‘Eén mensenfamilie?!’ De bijdrage van de Brahma Kumaris was een meditatief moment: één minuut stilte voorafgegaan door een korte spirituele inleiding.
Empowerment en Empathie
Het begrip empowerment is moeilijk in het Nederlands te vertalen. Het kan worden gedefinieerd als de methoden en technieken om de mate van autonomie en zelfbeschikking in de levens van mensen te vergroten. Empowerment stelt mensen en gemeenschappen in staat om hun belangen te vertegenwoordigen en op een verantwoordelijke en vastberaden wijze op eigen gezag te handelen.
In 2018 hebben we het thema ‘Empowerment’ verder uitgebreid met het onderwerp ‘Empathie’. Inlevingsvermogen in de ander is een opmaat naar verbondenheid en mededogen, verworvenheden die steeds vaker worden gezien als persoonlijke waarden of leiderschapskwaliteiten. Je eigen emoties weten te herkennen en te stroomlijnen levert een belangrijke bijdrage aan spirituele ontwikkeling en het harmoniseren van relaties. Door het overwinnen van schaamtegevoelens en jezelf uit het harnas van schaamte te bevrijden, komt er weer toegang tot authenticiteit. Spirituele liefde en geweldloosheid binnen jezelf te ontwikkelen brengen vergeving en verzoening in relaties weer een stap dichterbij. De ander te kunnen invoelen en oprecht te begrijpen, is een sociaalmenselijke kwaliteit, maar om dit ook te kunnen volhouden zonder jezelf te verliezen of leeg te raken, is er spirituele kracht nodig. Empathie en Empowerment zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Toegankelijkheid en Communicatie
We vinden het belangrijk dat er transparantie en openheid is over onze Academie en haar bezigheden. Naast een landelijke Facebookpagina heeft BKSA afdeling Den Haag in 2018 een eigen FB-pagina ontwikkeld waarop alle programma’s worden aangekondigd.
In Amsterdam is de BKSA aangesloten op de businessapp van de Haarlemmerbuurt waarmee de winkeliers, de straatmanager en de gemeente met elkaar communiceren. Aan evenementen, acties en campagnes wordt meegewerkt waardoor de verbondenheid met zakenrelaties en buurtbewoners is toegenomen. De jaarlijkse markt met Koningsdag trekt vele bezoekers en tientallen mensen lopen de Academie dan binnen om hun VirtueScope te laten trekken of zich bij te laten praten over ons cursusaanbod. De maandelijkse Open Huis-dagen en de vrij toegankelijke dinsdagmeditaties worden zeer op prijs gesteld als mogelijkheid om kennis te maken met de BKSA.
In 2018 bezochten 86 Chinese studenten van de Combines Cultural Communication CO, Ltd. uit Shanghai ons hoofdcentrum om meer te weten te komen over spiritualiteit en meditatie.
De gemeente Den Haag organiseerde ook in 2018 ‘Wereldreis door eigen stad’ om bewoners met elkaar te verbinden en de diversiteit van de stad te vieren. Verschillende culturele en religieuze instellingen, wijk- en activiteitencentra en maatschappelijke ondernemers openden hun deuren met als doel om kennis te maken met elkaar, in gesprek te gaan en van elkaar te leren. Onze afdeling in Den Haag had een divers programma met interactieve inleidingen, meditaties en dialogen om elkaar te leren kennen en te ontmoeten vanuit een spiritueel en universeel mensbeeld.

Zomercampagne winkeliersvereniging Haarlemmerdijk.

Bezoekers Combined Cultural Communication, Shanghai.